dissabte, 17 de maig del 2008

"Aprende a vivir" i "La feliz desesperanza"


Tornem a encetar secció fixant-nos en una de les disciplines oblidades sovint però que ens ajuda a entendre'ns a nosaltres mateixos i al món que ens envolta. En Joan Cabré ha triat dos títols accessibles, divulgatius, per a iniciats en la matèria (no cal ser-ne especialista, només tenir certes inquietuds). Crec que és una bona manera de començar a resoldre algunes preguntes que tots ens hem fet alguna vegada d'una manera entenedora. Donem la benvinguda, doncs, a la matèria que ens ajuda a anar pel món. Gràcies, Joan.

En Joan Cabré diu:
Aquest cop entro en temàtica literària recomanant un gènere que possiblement agradarà a pocs, però que, a tall personal, el gaudeixo molt. Es tracta de la filosofia, la qual té fama de ser tediosa i molt enrevesada, però que, buscant i informant-se més a fons, un troba de tot.
Des de fa un temps que he anat adquirint una sèrie de llibres, alguns dels quals encara tinc pendents de llegir, d'autors de filosofia poc coneguts -no són Nietzsches ni Schopenhauers- que donen punts de vista interessants sobre temes generalment existencials, com la vida, la ciència, la religió o el conjunt i la posada en conflicte de totes tres.
Per a aquells que vulgueu encetar el gènere de la filosofia dins de les vostres lectures, us recomano un parell de llibres:
Aprende a Vivir: Historia de la filosofía , de Luc Ferry, exministre francès. Un llibre realment recomanable per començar amb bon peu en la literatura filosòfica, ja que conté informació molt interessant i una part de la història poc divulgada i, per tant, nova per la majoria dels lectors. A més a més, la lectura és molt amena i l'autor fa ús d'un vocabulari precís però sense complicacions, ja que el llibre està dedicat especialment a tots aquells que volen llançar-se a la piscina del pensament filosòfic.
La feliz desesperanza, del també francès André Comte-Sponville. El llibre és curt -poc més de cent pàgines- i petit, la qual cosa fa que sigui més atractiu i inciti a llegir-lo al bus, al metro o en qualsevol altre lloc. El llibre té un format d'entrevista, és a dir, una successió de preguntes al filòsof que fa un periodista col·laborador, l'Edmond Blattchen. Amb llenguatge clar i directe, Comte-Sponville ens dóna una idea filosòfica sobre la vida i el materialisme basada en les seves pròpies experiències vitals i la seva maduració com a persona.