divendres, 27 de juny del 2008

José Saramago i "Blindness"



Ara que tots tenim més temps, aprofito per recomanar-vos l'escriptor portuguès viu més internacional, José Saramago, que fa anys que llegeixo i que molts segur coneixeu perquè l'any 1998 va rebre el Premi Nobel de Literatura. Als seus 85 anys encara segueix publicant pràcticament un llibre cada any. El que més sorprèn de la seva prosa són les llarguíssimes parrafades sense punts on no marca ni les intervencions dels personatges. Aquest peculiar estil fa que la lectura, lluny de ser feixuga, cobri una força insòlita barrejada amb les seves divagacions captivadores sobre la història que ens narra o sobre el comportament de l'ésser humà. Acostuma a dibuixar situacions límit de decadència humana on algun dels personatges manté una actitud inconformista, sí, però lluny d'heroicitats; tot plegat enmig de situacions i arguments sorprenents fins al desenllaç. Des seus llibres personalment en destacaria dos d'imprescindibles: "Todos les nombres" i "Ensayo sobre la ceguera". D'aquest últim estan a punt d'estrenar la versió cinematogràfica (crec que ja van presentar-la a Cannes), que es diu "Blindness" i l'ha dirigit Fernando Meirelles, el director de l'impecable "Ciudad de Dios" que segur coneixeu. Quan Saramago va veure la versió definitiva, va quedar al·lucinat. Us deixo el trailer de la peli, que fa molt bona pinta; us recomano, però, que llegiu el llibre abans que l'estrenin, que serà després de l'estiu.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

...absolutament d'acord amb el ciutadà Fontde, "Todos los nombres" de José Saramago és una de les grans novel·les de finals del segle XX i sobretot una de les grans del Premi Nobel portuguès... Personalment gosaria recomanar encara un altre títol del genial Saramago, que segons el meu gust (corroborat, no cal dir-ho, per altres veus més capacitades que la meva), és el més gran dels seus textos: "El año de la muerte de Ricardo Reis"... ara només queda gaudir dels textos...ja en parlarem...

Joan Fontdeglòria Solà ha dit...

sí, absolutament d'acord, tens tota la raó: "El año de la muerte de Ricardo Reis" és una obra mestra... no l'he posat com a imprescindible perquè demana un coneixement previ de Fernando Pessoa (graaaan poeta portuguès que algun dia el recomanarem, segur!) que potser no tots compartim. gràcies, francesc!