dimecres, 15 de juny del 2011

De aquellos barros, estos lodos

El dibuixant Aleix Saló va publicar fa uns mesos la millor il·lustració, en forma de còmic (Españistán. Este país se va a la mierda, Glénat 2011) dels fets que ens han conduït al desastre econòmic actual. Després, va convertir el preciós llibret en imatges, les va penjar a la xarxa i en 7 dies ja havia estat reproduït més de 2 milions de vegades. 

Avui ja supera els 3 milions de visites, i és que la història recent es pot explicar de moltes maneres diferents (l'hem sentida analitzada per especialistes mil vegades) però el seu estil, directe, gràfic i tan irònic i punyent com requereix el drama, el fa tan atractiu que no puc fer res més que aplaudir-lo... i reivindicar-lo, malgrat el mediatisme de què ja gaudeix, per si un cas algú encara no n'està al cas.    

Saló posa en evidència els constructors, empresaris i, òbviament, els governs i els seus dirigents. Siguin del color que siguin, ells han estat els impulsors o, pel cap baix, els còmplices del desastre, i a Españistán més que a cap altra racó del planeta. 

Tot va començar el 1998... us sona?


2 comentaris:

òscar ha dit...

Tot plegat és tristament massa familiar.

I el tot plegat d'ara està ensenyant-nos a una sortida de tunel que ofereix més aviat poca llum.

Massa soroll, massa informació i desinformació que ensenyen només una cosa: que el desgavell d'Españistán està del tot instal·lat a una Catalunya a la que el -istan final també li escau.

Joan Fontdeglòria Solà ha dit...

Absolutament d'acord. I no només instal·lat a Catalunya, sinó que estic convençut que aquí tenim el trist "centre d'operacions": el discurs neoliberal ens és tan familiar... I ara que torna a arrasar a les urnes, val més que ens calcem.

joanfontde