dimecres, 30 de setembre del 2009

El petit de cal eril, menys innocent del que sembla


Us pensàveu que a Guissona només tenen aquella mena de carnisseria-port-aventura? Doncs no, també hi tenen El petit de cal eril.

N'havia sentit a parlar, l'havia escoltat al seu myspace, però el primer cop que vaig tenir el plaer de veure'la va ser a les festes de la Mercè, a la plaça del Rei, avui fa una setmana, cantant cançons seves (acaba de publicar el seu primer disc, "El petit de cal eril i les sargantanes al sol") i convidant uns quants col·legues a cantar "les cançons de sempre no són de dingú", un recull de tradicionals més o menys oblidades que el petit Joan Pons i Cia. van reinventar-se. Recordo especialment el "ton pare no té nas..." a mitges amb Espaldamaceta convertida en una cançó-de-bressol-quasi-malson al final... preciosa.

Després de sentir el seu disc gravat, em va fer especial il·lusió veure com les fa créixer en viu -les tocaven amb més mala llet, tal com raja, com si estiguessin assajant- bon contrapunt a la innocència de les lletres... i bon regal per als qui l'escoltàvem drets. No, no són uns virtuosos, però i què? Tampoc ho és el Lou Reed, no?

Del disc, sobresurt "La catarineta per la Mercè", menys innocent del que sembla. "Mandolines tralarí" i "Els gats 2", aquesta última amb els seus nebots fent els coros al menjador de ca seva, són literalment inoblidables. Ara sé que havia format part de l'equip de rodatge de "El cant dels ocells" d'Albert Serra, i m'ajuda a entendre de què va tot plegat. En sentirem a parlar.

"Mandolines tralarí", el primer videoclip, genial:




i "I tantes figues" gravada per a l'"Ànima" (la veu d'en Joan no recorda Jorge Drexler??):


5 comentaris:

Angi ha dit...

no només m'agrada la música d los 40 principales.... eehh..!

Angi ha dit...

q fort...!
a + de q no ets tifosi, t'agrada el Lorenzo!
segur q si tens moto, tens enganxat un 99........
quina decepció!!!!

Joan Fontdeglòria Solà ha dit...

ei!

era broma...

si les teves afinitats musicals van més enllà, atreveix-te a reivindicar-les! recomana'ns alguna cosa que t'agradi, i en parlem... ja tinc ganes que ho discutim...

per cert, has trobat alguna cosa que t'agradi al bloc? -a part de ser "rara", la música, no hi ha res que diguis "mira, això no està tan malament..."??

Angi ha dit...

retiro lo de música rara, tampoc ho és tant.. suposuu! si t'agrada ;)

I..crec q tindriem molt d q discutir perq veient els teus gustos musicals i els meuss... però seria interesant!
així q quan vulguis!

Nahim de Forvik ha dit...

Tant de bo el Joan al pròxim àlbum faci el salt que molts esperem i trenqui amb tot. Crec que de tota la nova fornada de música en català es qui es mereix més l'èxit. Salutacions!