dimecres, 18 de març del 2009

Joan Miquel Oliver, el regal definitiu

Quan s'acosta Sant Jordi, ja se sap: les editorials corren a la recerca d'aquells productes estrella que els facin superar l'eterna crisi del sector. Empúries, enguany, apostarà per un llibre... i un disc: es tracta del nou disc d'en Joan Miquel Oliver, "Bombón Mallorquín", que vendran conjuntament amb un llibre que recull, a partir de facsímils de la seva llibreta personal, els seus apunts a l'entorn de la creació d'aquest disc, amb anotacions-comentaris al marge del mateix Oliver. El pack llibre i disc s'anomena "Quadern 2008" i sortirà el 2 d'abril.

La veritat és que m'ha semblat una idea collonuda, sobretot per a aquells que encara comprem CD's. Sí, encara en quedem alguns, d'aquests consumidors estranys... Qui decideix comprar-se'n, encara, amb la quatitat de novetats que podem escoltar a la xarxa clicant un botó?? Doncs a mi, de tant en tant, encara se m'acut. Dieu-me fetitxista, o romàntic, o senzillament imbècil, però encara se'm passa pel barret, de tant en tant, anar al CDrome, o a Disco100, a palpar les novetats, i fins i tot endur-me-les a casa. Amb el temps, però, un va sent, òbviament, més selectiu, i només cedeix a aquell producte que ofereix alguna-cosa-més, digueu-li temes extres, DVD's o simplement un disseny ultramodern de-la-hòstia. En aquest cas, el que trobem d'extra és un llibre on podem descobrir com s'ho fa l'Oliver per crear, el que sovint no entenem ni quan ho explica en una entrevista. Per això, em sembla collonut que aprofitin la tirada mercantilista d'una diada tan assenyalada i el venguin -espero- com a xurros. Sempre serà millor que algú rebi un 2x1 com aquest abans que els clàssics "catedrals del mar" que acaven decorant la prestatgeria, al costat del les fotos de les últimes vacances a Menorca. El llom és impecable, amb unes tonalitats que s'adiuen a la perfecció amb el Billy de l'Ikea...

El problema el tindrem nosaltres, pobres consumidors, quan el dia 2 d'abril, amb el llibre-disc, arribem a casa i haguem de decidir on el col·loquem: secció llibres? CD's?
Buf, quina feinada.

Per anar fent boca, la (pen)última flipada oliveriana, Hansel i Gretel; delirant.

5 comentaris:

Anònim ha dit...

Deixa'm que et confessi que a mi aquest "producte" em fa una certa por. Estimo l'Oliver, és un dels grans; però, personalment, darrerament el trobo un pèl de capa caiguda: el Coser i cantar jo el considero odiós (i dic jo...) i el Misteri de l'amor, mediocrillo... L'altre dia ho parlava amb algú amb qui comparteixo amor i passió per l'univers AF i JMO: a tots dos no ens va dir res el llibre. Bé qual el llegeixes i, l'endemà, ja no en recordes gaire res... El vaig trobar per passar l'estona...

I després tot això del màrqueting i del Sant Jordi pot amb mi. Sóc traductora, conec les entranyes de les editorials i... tot plegat, aquesta mandanga de Sant Jordi és fatal. Tot es resumeix en diners i punt.

I, vinga, la nota positiva del comentari: jo també sóc consumidora de CDs. Els darrers m'han arribat via Amazon. I quan només es coneixien els vinils (o quan els CDs eren primerencs) era meravellós anar a la caça de discs per Riera Baixa. Encara en conservo un munt, d'aquella època.

Ei! I què passa amb la foto de les vacances a Menorca? :) Que no ens hi deixes anar??? :)

Abraçades des de Montjuïc.

Joan Fontdeglòria Solà ha dit...

Hoooola!

Jo crec que, tant el disc amb orquestra com la novel·la són dos productes, si vols, per al gran públic, però, per mi, d'un gran nivell (tot el que es pot tenir quan vols arribar a moooolta més gent, esclar). El disc té una sonoritat excel·lent, amb l'instrumentalització adequada en cada tema... repetitiu? sí, però si tots els compilatoris fossin tan ben parits com aquest... per mi, van acontentar els fans (menys alguns, pel que dius) amb un producte renovat i aconseguiren fer-se conèixer, ja a nivell estatal, amb una producció exquisida. Francament, el trobo molt coherent.

I el llibre? Ja sabem que no és alta literatura, tampoc ho pretén, però quin fart de riure, no? Es tractava de fer passar una bona estona (així mateix el va vendre ell mateix) i crec que ho aconsegueix amb escreix. Jo feia temps que no reia tant, tot sol, amb una novel·la.

I del tema St. Jordi, ja se sap, pur mercantilisme, però és que es passen tot l'any menjant-se els mocs, no? Almenys durant un dia, fan calaix, omplen les cases de llibres, se'n parla als mitjans... i, al cap i la fi, més d'un descobreix que hi ha vida més enllà dels wifis, els mòbils i Internet... i potser s'engresca i tot, no trobes?

Ei! i de fotos de vacances, tots en tenim! (el menjador de casa, aviat semblarà un mausoleu...)
I tant que podeu anar a Menorca..! així em quedo la petita pitiüsa per mi... jejjjejejeje!


1ptó

joan

eixarc ha dit...

Joan, ja se que fa molt temps d'aquest post, però avui m'hi he passat.... Ja veus!

Doncs només per comentar que Bombón Mallorquín em sembla un disc excel·lent. Lo millor que ha fet aquest home. Al seu costat els discs d'Antonia Font queden com de nen petit.

Un petó!

Joan Fontdeglòria Solà ha dit...

sí, és un molt bon disc, però tant com per empetitir el que ha fet amb antònia font... estic pensant en taxi, o batiskafo katiuskas... home, aquests són graaans discos; clàssics... potser la novetat ens fa perdre la perspectiva; bombón mallorquín és menys pop i més conceptual, menys narratiu que els d'antònia font. musicalment té coses tremendes (a mi m'encanta la distorsió, la melodia bruta de Lego, ARBRE QUE MIRA FAROLA em sembla 100% Cortázar, preciós, i sobretot la delicada FINAL FELIÇ...

sí, sí, és un gran disc, però jo li tobo més cosetes a taxi i batiskafo... però no trio, em quedo amb tots dos, el polo de llimona i el de menta!

1ptó

joan

eixarc ha dit...

Vaaaa, accepto. És cert, em deixo emportar per la novetat. Però és que m'agrada molt.

A part, a mi, magrada Antònia Font, però el cantant em fa una miqueta de ràbia. Només una miqueta, però... aiuix... És per això que, tot i que el concepte d'AF és totalment del Joan Miquel Oliver, quan ho fa sol brilla amb tota la seva esplendor.

No se, m'encanta! Ara, que el llibre que l'acompanya per mi és prescindible. Queda molt bé a la meva estanteria, però no me'l miraré més de 2 dies.

Au, endevant amb el pograma!!! Ara que se que et llegeixes comentaris de posts antics!

salut!

un petó!