dimarts, 9 de setembre del 2008

'Hop-Frog', Edgar Allan Poe

Poca cosa queda ja per dir avui dia de Poe, mestre absolut del relat curt policial, gòtic o de terror; per tant, res de ressenyes biogràfiques, que la xarxa n'és plena.
El cas és que aquest setembre us recomano un conte seu que ja vaig llegir fa anys i que feliçment he retrobat, "Hop-Frog"(aquí trobareu info del conte).

Partint de la forma de la rondalla medieval (Poe pren com a font una història real de Carles VI i dels seus cortesans) ens transporta ràpidament al seu món fosc i tenebrós amb la venjança com a desencadenant de l'acció. La imaginació és la que acabarà deixant a cadascú en el seu lloc. Aquest és un dels valors més lloats als relats de Poe (segurament per això ens agrada tant) i aquí en trobem una boníssima mostra. Perquè us feu una idea de la repercussió històrica del relat, dir-vos que se n'han fet diverses adaptacions cinematogràfiques i fins i tot Lou Reed el va fer servir com a fil conductor del disc "The Raven" (2003), on David Bowie cantava la cançó "Hop-Frog".

No us vull avançar res de l'argument; només, com a pista, dir-vos que el títol sencer del relat és "Hop-Frog o los ocho orangutanes encadenados".

Cliqueu aquí per llegir-lo i fins i tot descarregar-lo (Hop-Frog o los ocho orangutanes encadenados) o al marge dret, a la secció "Conte del mes de setembre".

Imaginació i enginy al poder!

7 comentaris:

Anònim ha dit...

...també podríeu buscar un volum d'Edgar A. Poe, intitulat EL CORB I ALTRES POEMES. FILOSOFIA DE LA COMPOSICIÓ, que en traducció de Xavier Benguerel i en edició bilingüe, va publicar Edicions Del Mall, el 1982. El volum s'obre amb el poema de Mallarmé "La tomba d'Edgar Poe", seguit d'una introducció de l'excel·lent traductor Benguerel. Després hi trobareu "El Corb", l'extraordinari poema de Poe; després "Filosofia de la composició" on Poe formula la seva poètica, i finalment "Altres poemes". Ni una sola pàgina està mancada d'intel·ligència i bellesa!

Anònim ha dit...

Bé,ja fa temps que em pica la curiositat sobre el tema del diari aquell de El Pais Estudiantes... En saps alguna cosa? M'he desconnectat aquest estiu a Costa Rica :)

I doncs, encara estic esperant un comentari al meu 'bloc', si se'n pot dir així (aprofitare per a fer publicitat: www.iaracalla.ppcc.cat).

Doncs disfruta de la semaneta de vacances que queda (almenys a mi) i fins aviat!
Salut!
Martí Sumarroca

Joan Fontdeglòria Solà ha dit...

Martí! si busques resposta aquí, et diré que el país de los estudiantes va acabar bé, però sense premis (la competència era de 3r a 2n de batxillerat i els guanyadors eren tots dels grans, amb diaris semiprofessionals i dedicació extrema d’hores lliures… i aquest no és (ni serà) el nostre cas. Reclamaré, però, de cara a properes edicions, que ens deixin competir només amb alumnes de la mateixa edat.

ara mateix entro al teu espai (espero que tots ho feu) i comento el que pugui.

salut crack!

joanfontde

Anònim ha dit...

Ok
Mala sort aquest any :)
Fins aviat!

Anònim ha dit...

AH! M'he deixat d'agrair-te pel teu comentari ;) Doncs demà a la diada confio veure'ls, per primer cop.
Coneixia Dusminguets, però no fins aquest punt.

Gràcies altre cop

Joan Fontdeglòria Solà ha dit...

francesc! buscaré l'edició, ho faré. de moment, he trobat el poema "El Corb" aquí:

http://perso.wanadoo.es/lipmic/Arreu/angl/poe.htm

de la mateixa edició que tu comentaves... impressionant aquesta ànima atrapada sota el corb que mai més serà alliberada, Déu ni do.

gràcies veí!

joanfontde

Twiggy_miss ha dit...

eei!

veig que això tira, no?

jo fa molt temps que no em conecto a internet (des del 7 de juliol) i ara (que hauria d'estar dormint, però acabo d'arribar) estic fent una conexió ràpida a veure que trobo (a part de 26 e-mails i l'alegria de que començo a 3/4 de 10)



au, salut
i fins demà