dilluns, 4 d’agost del 2008

Banksy

Darrere aquest nom s'amaga un dels artistes grafiteros amb més prestigi a nivell mundial. Ja fa anys que ha omplert les parets londinenques amb les seves provocadores pintades, que aprofiten l'entorn urbà i l'adapta a la seva obra per llençar una crítica mordaç sobretot als mitjans de comunicació (de fet, sovint aprofita obres clàssiques o imatges conegudes per tots, les modifica i les transforma amb un nou i suggerent punt de vista, sempre anti-sistema). Una de les seves gamberrades preferides és la incursió clandestina a museus on penja, entre les obres dels pintors més reconeguts, la seva, que resulta ser una peculiar visió del museu o del que s'hi exposa.
Després d'haver amagat fins ara la seva identitat real (la incògnita, òbviament, ha contribuït al mite amb mil llegendes urbanes sobre l'artista), els últims rumors (l'han caçat pintant) apunten que el grafitero es diu Robin Gunnigham, que té 34 anys i que va néixer a Bristol (diuen que alguns amics de la infantesa l'han reconegut...)
La paradoxa de tot plegat és que Banksy s'ha fet milionari lluitant contra el capitalisme (a Internet s'han arribat a pagar 275.000 euros per una de les seves obres!)
Per a alguns, Banksy és un anti-sistema avantatjat, un "listillo" que denuncia les injustícies però que signa contractes amb la Puma o l'MTV. Critica el sistema però l'alimenta i hi participa; però això, d'una manera o d'una altra, ho fem tots, no? No sabem si és ètic o no guanyar-se la vida amb art anticapitalista, però el que és indubtable és la qualitat tècnica de la seva obra i que la seva és una proposta intel·ligent, corrosiva amb els qui mouen els fils, irònica i mordaç. Passejeu-vos per la seva web (Banksy) o per la xarxa i veureu l'altra realitat...