dimarts, 13 de gener del 2009

Rodamots, una paraula al dia


Fa poc temps que he descobert aquest magnífic espai a Internet, www.rodamots.com. Es tracta d'un web que envia una paraula diferent cada dia (o una frase feta, una locució o un refrany) als qui s'hi han subscrit on s'inclou el seu significat, l'etimologia, un parell de citacions per il·lustrar-ne l'ús i algun enllaç d'interès relacionat; tot plegat organitzat temàticament: cada cinc o més dies, un tema diferent. La subscripció és gratuïta i a la mateixa web hi trobareu l'arxiu de tots els mots ordenats alfabèticament, cronològicament, per autors o per temes.

Tot plegat, curosament, amb una delicadesa infinita. Una autèntica peça d'orfebreria lingüística, vaja. L'artífex n'és Jordi Palou, un "malalt" a l'hora d'ordenar i descobrir la vida que s'amaga rere cada mot, rere cada expressió, per molt popular que sigui, per poc prestigiat que estigui. Tots els mots tenen la virtut d'apropar-nos una realitat, d'evocar-nos un món que semblava oblidat o simplement (que no és poc!) d'ampliar el nostre coneixement del món, i Palou, amb criteri i molta gràcia, els fa reviure.

L'espai està inspirat en el butlletí
A Word a Day, l'equivalent en anglès amb més de 600.000 subscrits, també recomanable per als qui volgueu apropar-vos a l'imaginari anglès. Rodamots, més modest, compta amb uns 12.500. La seva vàlua, però, és innombrable. Entreu-hi i remeneu...

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Jo ja fa temps que n'estic subscrita i, sí que és una meravella, sí.

En Jordi Palou, juntament amb el senyor Ramon Torrents (em trec el barret) també són els artífex del blog del Quadern Gris de Pla.

Joan Fontdeglòria Solà ha dit...

Doncs no sabia que també tenia a veure amb el fantàstic bloc de "El quadern gris" de Josep Pla (http://elquaderngris.cat/blog/). Pels qui no el tingueu situat, és un bloc on es reprodueix cada dia el fragment de fa exactament 90 anys del fantàstic quadern planià... és una bona manera de revisitar aquells ambients de principis de segle en la mateixa època de l'any que es van esdevenir. No conec, però, en Ramon Torrents (si em podeu il·lustrar...)

Apa, salut!

joanfontde

Anònim ha dit...

...desconeixia l'univers RODAMOTS, però gràcies a la teva informació ja m'hi he apuntat. Els dies d'aquesta setmana que ja he rebut els missatges he de dir que els he trobat suggerents, ben treballats, intel·ligentment escollits... gràcies per la informació!

Joan Fontdeglòria Solà ha dit...

i a més, durant aquesta setmana s'han apuntat als homenatges a Joan Brossa, malabarista del llenguatge; tot un luxe. Salut, Francesc! Ens veiem aviat!

Un ptó

joanfontde